Kötetlenül vagy keményen?

Kötetlenül vagy nagyon is keményen folytatódik az Újvidéki Televízió sokszor emlegetett Kötetlenül c. műsora (szeptember 10.), amelyben Jovan Pejin kikindai történész volt Blažo Popović újságíró, műsorvezető vendége?A téma, mint tudjuk, Vajdaság autonómiája volt, valamint a történész nemrégen megjelent Autonomija Vojvodine — Košmar srpskog naroda (Vajdaság autonómiája — A szerb nép rémálma) c. könyvének a megjelenése. A nemzeti, vallási türelmetlenség-, gyűlöletszításra elsőként Végel László író reagált, majd elítélte a VMSZ, továbbá Branislav Lečić művelődési miniszter, dr. Marija Kleut, dr. Ljiljana Subotić, dr. Radmila Šević, dr. Marijana Pajvančić egyetemi tanárok, Slobodan Beljanski ügyvéd pedig bűnvádi eljárást indított az Újvidéki Televízió felelős személyei; Nenad Jovanović, a kulturális, Dušan Radulović, a szórakoztató műsorok szerkesztője, Blažo Popović műsorvezető, valamint Pejin történész ellen.

(…)

. Pejin történész szerint nem mondott semmi újat a magyarokra vonatkozóan, mert ezt 1995-ben már egy interjúban kifejtette, és akkor nem reagált rá senki. De szerinte, nem is érdemes erről ennyit beszélni, hiszen a magyaroknak 16 nemzedék után már nincs egy csöpp magyar vérük sem. Ha megnézzük a különböző vizsgálatokat, láthatjuk, hogy a magyaroknak 3,5 millió szláv eredetű neve van, Végel, Kasza is neve szláv eredetre utal. Vajdaság autonómiájával “vajdasági népet” akarnak létrehozni. Ez nagyon veszélyes lehet a szerbségre.
Mindig az igazságot kell mondani, még ha meg is szüntetik a műsort, mondta Dejan Lučić. Ha nem lesz többé a Kötetlen c. műsor az végveszélyt jelenthet a szerbekre nézve, mert megkezdődhet a “nagytakarítás” az osztódó SZRT-ben. Feltette a kérdést is, ki pénzeli a médiumokat Szerbiában? Soros (György) nevét említette, akinek magyarul is borzalmasan hangzik a neve (s mondta, hogy sza…t jelent?)…. A javaslatával, hogy az ilyen műsorokat be kellene iktatni a történelemórákba többen egyetértettek. Simo Banjanac szerint a történtek után le kellene mondania Branislav Lečić művelődési miniszternek, de legalábbis elnézést kellene kérnie Pejin történésztől és Popović újságírótól. A műsorvezető, Blaža Popović emlékeztetett végül, hogy minden Végel László reagálásával kezdődött. Szerinte, enyhén szólva, “nagyon furcsa a tartomány politikai színtere”. A meghurcoltatása miatt a bíróságon fog jogorvoslást keresni, s hamarosan bepereli Végel Lászlót rágalmazás miatt. A jelenlévők támogatták a jelentését.

Magyar Szó, Újvidék,